Czy warto pić herbatę Earl Grey?

Choć herbatę Earl Grey spopularyzowali Anglicy, nie była ona wynalazkiem Anglików. Herbaty aromatyzowane wywodzą się z Chin. Wcześniej chińscy mistrzowie herbaty nieustannie eksperymentowali ze sposobami nadania swoim herbatom bardziej egzotycznego charakteru, nie tylko po to, by przykuć uwagę panujących wówczas cesarzy, ale także by zainteresować kupców z całego świata, którzy chcieli wrócić do domu z wyjątkowymi smakami Dalekiego Wschodu. Od pachnących kwiatów jaśminu i pąków dzikiej róży, po gorzkie pomarańcze i słodkie owoce liczi – chińscy mistrzowie herbaty dodawali do swoich herbat w procesie przetwarzania wszystkie rodzaje zapachów i smaków, aby uzyskać charakterystyczne i bardzo dobrze przyswajalne napoje.

Proces tworzenia

Herbata jest aromatyzowana podczas produkcji, pod koniec procesu przetwarzania, zwykle po wysuszeniu liści herbaty. Jednym ze sposobów aromatyzowania herbaty jest mieszanie gotowej herbaty z kwiatami, ziołami i przyprawami, tak aby zmieszane składniki były atrakcyjne wizualnie i lekko przenikały liście herbaty swoim aromatem i smakiem. Innym sposobem aromatyzowania herbaty jest spryskiwanie lub powlekanie gotowej herbaty ekstraktami, olejkami eterycznymi lub środkami aromatyzującymi w trakcie lub po zakończeniu procesu suszenia. W ten sposób herbata zyskuje znacznie silniejszy smak, a przy tym zużywa się mniej składników. Stosunek aromatu do herbaty zależy całkowicie od producenta herbaty, a smaki, które pojawiają się w zaparzonej filiżance herbaty aromatyzowanej, różnią się w zależności od marki.

Odpowiednie przechowywanie

Podobnie jak w przypadku każdej herbaty zielonej lub czarnej, odpowiednie przechowywanie herbaty Earl Grey zapewni jej jak najdłuższą świeżość. Dobrze jest kupować herbatę od renomowanych firm, które mogą udzielić informacji na temat czasu i sposobu przetwarzania i pakowania oraz wskazówek dotyczących przechowywania i świeżości. Ogólnie rzecz biorąc, czarna herbata utleniona jest bardziej stabilna niż delikatna zielona herbata. Herbaty aromatyzowane mają jednak krótszy okres przydatności do spożycia niż czysta herbata czarna. Herbata aromatyzowana nie ulega wprawdzie „zepsuciu”, ale jeśli będzie zbyt długo leżakować, stanie się nieświeża i z pewnością straci swój smak. Herbaty aromatyzowane przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu, w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku, z dala od światła, wilgoci i artykułów spożywczych, takich jak kawa i przyprawy, które mogą przeniknąć do liści herbaty, mogą przetrwać od sześciu miesięcy do roku, zanim zostaną zużyte lub wymienione.